Sultans Trail fiets informatie

Indeling van de Sultans Trail fiets route (deel 1 & 2) plus alternatieven

De Sultans Trail fietsroute begint in Wenen op de plek waar tijdens de tweede belegering van Wenen door de Osmanen de tent van grootvizier Kara Mustafa Pasha (veldheer van het Osmaanse leger) stond. De hoofd- en alternatieve routes volgen voornamelijk de plaatsen die vermeld stonden in het militaire dagboeken van de eerste en tweede belegering van Wenen. De route en de plaatsen die we aandoen geven de fietser een indruk van de rijke historie langs deze route.

  • In Hongarije fietsen wij langs Székesfehérvár en in Kroatië langs Đakovo, beide steden waren van zodanig strategisch, historisch belang voor de Osmaanse geschiedenis in centraal Europa dat ze opgenomen zijn in de route.
    Tussen Mohács in Hongarije en Novi Sad in Servië bevinden zich ook alternatieve routes die een grote rol heeft gespeeld tijdens de eerste belegering en ook onderdeel was van de route naar Istanbul. Soms is gekozen voor het natuurschoon van de Fruška Gora met het grootste lindenbomen bos van Europa en een grote concentratie Servisch orthodoxe kloosters.
    De keuze tussen de hoofd of alternatieve routes zijn ook van geografische aard omdat we beide zijde van de Donau in de fietsgids wilden opnemen. Alhoewel de route voornamelijk vlak, is zijn enkele stijgingen en dalingen opgenomen om zo drukke autowegen te vermijden.
  • Voor het traject in Servië zijn wel twee klim etappes opgenomen van elk 10km lang met een helingpercentage van ongeveer 10%. De dalingen zijn hier navenant op een redelijk wegdek, maar wel autoluw. Het is middelmatig zwaar te noemen maar wel iets om rekening mee te houden.
  • In Bulgarije volgen we de valleien en zijn de klim stukken zeer beperkt.
  • Verder is Turkije verreweg het drukst naderend naar Istanbul. Vanaf de stad Çatalca in Turkije wordt het op een bostraject van ca. 20km na erg druk. Voor degene die liever dit ontwijkt is er een mogelijkheid de bus te nemen naar Istanbul. Stadsbussen en Metro zijn niet toegankelijk in de spits met fiets. Intercity bussen nemen de fietsen mee indien plaats in de ruimbagage.
    In Turkije is ook een alternatief opgenomen langs een historisch belangrijke plaats Lüleburgaz. Hier vinden we nog een prachtig oud stadscentrum waar alle oude gebouwen in goede orde zijn hersteld. We vinden in elk land Osmaanse overblijfselen, vaak ook door de naam van de stad. De algehele route is middelzwaar wat stijgen en dalen betreft, en rustig en stil genoeg qua autoverkeer met uitzondering van de steden.

Accommodatie is volop aanwezig voor fietsers. Campings zijn goed te vinden in Oostenrijk, Slowakije, Hongarije en Kroatië. Maar in Servië, Bulgarije en Turkije zijn deze in mindere mate tot niet aanwezig. Wel zijn in alle landen goede voordelige slaapplekken te vinden.

Beste fietser,
Voor de Sultans Trail fietsroute kun je hier de volgende lijsten downloaden: accomodatie, camping en fietswinkels.
De documenten hieronder betreffen het eerste deel van de Sultans Trail fietsroute van Wenen naar Belgrado.

Boek je onderweg accommodatie of tijdens de voorbereiding, gebruik dan Booking.com op onze website. Hiermee steun je onze stichting en alles werkt verder precies hetzelfde.Booking.com

Tijdens onze Sultans Trail fietsroute ontwikkeling hebben we de app Relive gebruikt om een 3D weergave optenemen van onze dagtochten. Hieronder vind je van de films die een goede weergave zijn van het type gebied stedelijk of groen en uiteraard links in de hoek kun je goed de hoogteverschillen waarnemen. Met specialle dank aan Guus Post voor het ontwikkelen van deze Sultans Trail fiets route.


Bekijk de playlist:  3D films van de Sultans Trail bike tour

download bike lists: accommodation | bike shops | camping download bike lists: accommodation | bike shops | camping download bike lists: accommodation | bike shops | camping download bike lists: accommodation | bike shops | camping